Sinds enkele weken loopt het aantal COVID-besmettingen in Urk snel op, van slechts enkele gevallen naar ruim 20 personen per dag. Daarvan is een aantal mensen in het ziekenhuis opgenomen. Veel inwoners, werknemers en ondernemers maken zich daar zorgen over. Met Koningsdag voor de deur vraagt het college van burgemeester en wethouders de Urkers dringend zich aan de maatregelen te houden.

Corona is geen griepje maar een grillige, levensgevaarlijke ziekte die al veel slachtoffers heeft geëist. Ook op Urk kennen we voorbeelden van mensen die de ziekte hebben doorgemaakt. Gelukkig regelmatig met goede afloop, maar er zijn ook mensen, jong en oud, die maanden nodig hebben om hun gewone leven weer op te pakken. Patiënten kampen met vermoeidheid, concentratieproblemen of zijn reuk en smaak kwijt.

“Denk aan uw naasten!”

Verpleegkundige Anita Brands draagt een mondkapje om haar naaste te beschermen!

Zolang de besmettingen blijven doorgaan, zijn maatregelen nodig om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Anita Brands werkt in het ziekenhuis en ervaart dagelijks wat corona veroorzaakt: “ We kunnen mensen die nu reguliere zorg nodig hebben nauwelijks meer helpen, door de druk van coronapatiënten. We zien veel mensen tussen de 30 en 50 jaar die heel ziek zijn door corona, ook Urkers. De druk op de zorg is enorm, code zwart is in zicht. Alsjeblieft, hou je aan de maatregelen, doe het voor elkaar! Hoe zou u het vinden als u of één van uw familieleden acute zorg in het ziekenhuis nodig heeft, en er is geen plek meer? Denk aan uw naasten!”

Een veilige Koningsdag

Morgen is het Koningsdag met diverse leuke coronaproof activiteiten. Alleen met hulp van alle Urkers blijft deze feestdag veilig en gezond. Wees je ervan bewust dat je mensen ziek kunt maken als je onvoorzichtig bent. Laten we samen alert blijven, ons aan de regels houden en ook elkaar er op aan spreken. Alleen zo krijgen we het virus onder controle en kunnen we straks weer vrij sporten, feesten en bij elkaar op bezoek gaan. En kunnen we binnenkort ook op Urk weer een plezierige zomer tegemoet zien.

De regels op een rijtje

  • Tussen 22.00 en 04.30 uur geldt de avondklok;
  • Je mag thuis maximaal 1 persoon op bezoek ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee;
  • Blijf op anderhalve meter van elkaar;
  • Draag een mondkapje in openbare gebouwen, winkels en openbaar vervoer en dergelijke.
  • Heb je klachten, laat je dan testen en blijf thuis.    

Kijk op het coronadashboard voor meer informatie over de actuele situatie in de gemeente Urk.