Mensen die zich vanuit hun werk inzetten voor de veiligheid van Urk kregen de afgelopen tijd regelmatig te maken met agressie. Meerdere aangiftes zijn gedaan en verschillende straffen zijn inmiddels opgelegd aan daders.

Een toezichthouder die eten aan een vork ruw in zijn gezicht geduwd krijgt; een boa die neergehaald wordt en daarbij twee ribben breekt; toezichthouders die zwaar vuurwerk naar zich toegegooid krijgen; toezichthouders die telefonisch worden lastig gevallen; toezichthouders van wie foto’s rondgaan met lasterlijke taal. ,,Onacceptabel’’, zegt burgemeester Cees van den Bos, en: ,,Kom niet aan onze mensen, ik ben zuinig op hen en wil oproepen: laten we dat met z’n allen zijn. Dit agressieve gedrag is schadelijk voor onze mensen, het is schadelijk voor ons dorp én voor jezelf als je dit doet, omdat het wel degelijk gevolgen heeft.’’

Boetes en voorwaardelijke straffen

Inmiddels zijn meerdere aangiftes gedaan waaruit straffen zijn opgelegd aan daders. Zo kreeg de man, die een vork met eten in het gezicht van een toezichthouder duwde, een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken opgelegd. De man die een boa neerhaalde, wat uitliep op twee gebroken ribben, kreeg een geldboete en moest een schadevergoeding betalen: 1000 euro. Ook wordt onderzocht wie achter telefonische aanvallen en opruiing zit. ,,We hebben een prachtig dorp waarop we samen groos zijn, waar ‘naastenliefde en omzien naar elkaar’ hoog in het vaandel staat. Dat staat haaks op dit agressieve gedrag. Gedrag dat we niet moeten weglachen, bagatelliseren of accepteren. Het gaat hier over onze Urker veiligheid’’, besluit Van den Bos.