Urk zet sterk in op het scheiden van afval

Sinds april wordt het restafval 1x per 4 weken ingezameld. Voor veel inwoners levert deze nieuwe manier van afval inzamelen vragen op. De gemeente Urk gaat afvalcoaches inzetten om inwoners die met vragen zitten over afvalscheiding, te helpen en te adviseren. 

Wat hoort in welke afvalbak?

Voor veel afval is het duidelijk in welke afvalbak het hoort. Maar er is ook afval waarvan u het niet helemaal zeker weet. En soms moet afval zelfs even uit elkaar gehaald worden,  zoals bij sommige zuiveltoetjes: het karton gaat in de oud papiercontainer en het plastic in de PMD-zak. Als u het niet weet of u twijfelt, kijk dan in de Afvalwijzer die de gemeente begin juni 2020 heeft verspreid. U kunt het ook makkelijk vinden op de Rova-app. Ook op onze eigen website wordt voor sommige producten uitgelegd in welke bak het hoort. Heeft u daarna toch nog vragen of heeft u geen app of internet? Dan kan de afvalcoach uw vragen beantwoorden en komt eventueel bij u langs als u dat wenst (natuurlijk rekening houdend met de Corona-maatregelen).

Strip over afvalscheiding

Andere tips? Vraag het de afvalcoach

Misschien weet  u wel in welke container u het afval gooit, maar zit u toch nog met vragen:

  • Hoe zorg ik dat er geen overlast komt van stank, vliegen of maden?
  • Hoe kan ik afval makkelijk binnenshuis scheiden?
  • Hoe kan ik afval tijdelijk opslaan?
  • Moet ik het afval van tevoren schoonspoelen?
  • Welke soorten afvalbakken zijn er?

Bij al dit soort vragen kan een afvalcoach helpen.

Wilt u hulp van een afvalcoach?  

Mail dan naar afval@urk.nl en vermeld daarbij: afvalcoach.  U kunt natuurlijk ook bellen naar de gemeente en dit doorgeven via tel. 0527-689868. U kunt dan een afspraak maken met een afvalcoach of mogelijk kan de vraag ook gelijk telefonisch beantwoord worden.

Belangstelling om afvalcoach te worden?

Lijkt het u leuk om andere inwoners te helpen hun afval beter te scheiden? Vindt u het leuk om mensen tips te geven en te adviseren? Dan zijn wij op zoek naar u als afvalcoach!  Afvalcoach is een vrijwillige “baan” met eventueel een vrijwilligersbijdrage. Voordat u als coach aan de slag gaat, krijgt u een introductie, kennismaking en een korte training. U gaat als groep afvalcoaches natuurlijk ook ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Als afvalcoach geeft u mensen thuis informatie over afvalinzameling maar u kunt de vragen ook telefonisch, per mail of social media beantwoorden. Ook kunt u in overleg met de gemeente of ROVA bijeenkomsten organiseren om een groep te informeren over afvalinzameling. Na de introductie en training bent u ongeveer 4 uur per maand actief als afvalcoach op een tijdstip wat u het beste uitkomt. De werving en training van vrijwilligers voor afvalcoach is door de maatregelen rondom het coronavirus wat vertraagd.

Lijkt het u leuk om afvalcoach te worden of wilt u eerst nog meer informatie? Bel of mail naar afval@urk.nl o.v.v. ‘afvalcoach’. Wij kijken uit naar uw reactie en misschien bent u vanaf september één van de afvalcoaches in onze gemeente!